Personbil

Guide till B-körkortet

Att ta körkort behöver inte vara krångligt

Det kan kännas överväldigande att ta körkort när man ser alla moment som behöver genomföras innan man äntligen har körkortet i handen och kan ta sig ut på vägarna på egen hand. Vi har sammanställt allting du behöver göra, och i vilken ordning du bör göra det för att ta ditt körkort så enkelt och effektivt som möjligt.

Steg 1 - Förberedelser inför körkortet

Innan du påbörjar din utbildning behöver du ansöka om körkortstillstånd och ordna med giltig legitimation. Det här är absolut inte någonting krångligt, och du kan ha det avklarat på någon timme. Ett perfekt och obligatoriskt första steg på din väg mot körkortet.

Steg 2 - Riskutbildning del ett

Riskettan ger dig kunskap och insikt i hur alkohol, droger, trötthet samt andra beteenden och faktorer kan påverka körförmågan. Under utbildningen får du delta i diskussioner om vilka konsekvenser som kan uppstå, vad som ökar riskerna och hur de kan undvikas. Riskutbildningen är giltig i 5 år från att du genomfört den, men giltighetstiden upphör att gälla samma dag som körkortet utfärdas. När du skall gå riskettan måste du ha giltig legitimation med dig.

Steg 3 - Dina första körlektioner och teori

Efter att du har ordnat ditt körkortstillstånd och genomgått den första riskutbildningen så är det dags för dig att boka dina första körlektioner. Våra trafiklärare är duktiga och hjälper dig komma igång på vägarna, oavsett om du aldrig har suttit i förarsätet förut eller bara vill komma igång igen med det där körkortet som aldrig blev riktigt klart. Vi rekommenderar cirka 5 körlektioner innan du börjar övningsköra privat för att komplettera din utbildningstid. Nu bör du även börja studera inför teoriprovet på sidan om.

Steg 4 - Handledarutbildning för övningskörning

Efter att du har tagit några körlektioner kommer du att känna dig någorlunda bekväm bakom ratten, vilket betyder att du nu kan börja övningsköra privat. Att övningsköra privat kommer att ge dig möjlighet att själv träna på det du lär dig under körlektionerna. För att få övningsköra privat krävs dock att du och den du vill övningsköra med deltar i en så kallad handledarutbildning. Detta är obligatoriskt för att få övningsköra privat.

Steg 5 - Riskutbildning del två

Riskutbildning del två, risktvåan, halkbanan, kärt barn har många namn. Oavsett vad du föredrar att kalla den så är den andra delen av riskutbildningen obligatorisk för att du ska ha möjlighet att få ett körkort. Här får du lära dig hur en bil reagerar när den tappar fäste, hur bromssträckan påverkas beroende på underlag och fler livsviktiga kunskaper.

Steg 6 - Ytterligare körlektioner och teorilektioner

Hur många körlektioner du behöver ta innan du kör lika bra som alla andra ute på vägarna, varierar från person till person. Våra trafiklärare har så lång erfarenhet inom yrket att de kan bedöma detta åt dig, så att du varken tar för få eller för många lektioner innan det är dags för ditt körkortsprov. Nu bör du även studera hårdare på den teoretiska delen av körkortet, antingen på egen hand eller med hjälp av våra teorilektioner.

Steg 7 - Teoriprovet

När du känner att du kommer klara av teoriprovet så är det dags att boka en tid för att skriva det. Om du har köpt något av våra teoripaket så kommer du ha övat på simulerade prov som ger dig en säker bedömning på ditt resultat. Boka ditt teoriprov, ta det lungt och ta med ett äpple eller en dricka att sippa på. Det här fixar du.

Steg 8 - Körprovet och din sista lektion

Efter att du har klarat ditt teoriprov är det bara en sak som återstår innan du har ditt körkort, körprovet eller uppkörningen som det också kallas. Vi bokar ditt körprov på en dag och tid som passar dig, och försöker se till att du har en sista körlektion alldeles innan provet så att du känner att du verkligen är på topp. Lycka till!

Steg 9 - Körkortet är ditt!

Med ett godkänt körprov är du nu redo för att bege dig ut på vägarna som vilken förare som helst. Du får ett tillfälligt bevis som du kan använda precis som ett körkort, och är nu fri att åka vart du vill, när du vill.

Om du inte klarade körprovet på första försöket för att du var för nervös så är det helt okej. Du får ingen prick i något försöksregister eller liknande, det är bara att prova igen. Vi hjälper dig.