Övriga utbildningar

B96 Körkort

Utökad behörighet för personbil

Utökad B-behörighet gör det möjligt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst 4 250 kg. Körkortsbehörighet B ger normalt rätt att köra en bil som väger högst 3 500 kg. Den utökade B-behörigheten ger inte rätt att köra större personbilar eller lastbilar. Den utökade viktbegränsningen gäller enbart vid tillkopplad släpvagn.

Vem ska gå kursen?

Behörigheten vänder sig till dig som har behov av att köra en tyngre fordonskombination med personbil och tillkopplad släpvagn än vad som är möjligt med enbar B-körkort. För att få behörigheten utökad B-behörighet (kod 96) krävs inte något körkortstillstånd för den utökade delen men däremot krävs ett godkänt resultat på det specifika körprovet som genomförs hos Trafikverket. Något teoriprov krävs inte för att få denna utökade behörighet. Observera, utökad B-behörighet kan skaffas i samband med förarprovet för B-berhörighet. Då måste dock både teoriprov och körprov för B-behörigheten vara godkända innan det utökade B-behörighetsprovet får genomföras.

Innehåll och omfattning

Utbildningen för utökad B-behörighet är endast praktisk vilket innebär att inget teoriprov skall avläggas. Vi rekommenderar dock att du som skall utöka din B-behörighet läser på lite teori då du får rätt att köra tyngre fordonskombinationer där utökade kunskaper är en fördel – men som sagt, detta är inget krav. När du skriver in dig hos oss får du tillgång till den hjälp du kommer att behöva för att lyckas med din körkortsutbildning. Du får en studiebok där du ges möjlighet att skaffa dig utökade kunskaper i ämnet släpvagnar.

Kursdatum och anmälan

Utbildningsmässigt är det du som bestämmer när du vill börja och när du vill vara klar. Vi planerar utbildningen tillsammans med dig och efter dina önskemål så att det passar dig så bra som möjligt. Du bokar själv dina körlektioner när det passar dig och vi hjälper dig med att boka körprov.